Al voordat de Stichting IP-Zorg bestond, werkten wij samen met de bedenker en ontwikkelaar van het BBMCare en mede-initiatiefnemer van de stichting Douwe de Jong. Dus ja, toen ons gevraagd werd als kennispartner mee te doen met IP-Zorg, was ons antwoord direct: jazeker!
Vanuit ons vak functioneel beheren van de informatievoorziening, zijn wij ook intensief met informatiebeveiliging bezig. Als je serieus en professioneel met informatievoorziening bezig bent, en je helpt zorgorganisaties met het op orde brengen en houden van hun informatiehuishouding, dan moet je ook elke dag bezig zijn met informatiebeveiliging. Dus die praktijkkennis daarover moet je ook in huis hebben. Want zeg nu zelf, we tuigen onze informatiehuishouding toch alleen maar op omdat we de juiste gegevens, op het juiste moment op de juiste plaats willen hebben? En ja, dat moet dus per definitie veilig en betrouwbaar. Ook nu draait het om beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid, BIV dus.
En omdat wij niet alleen praten maar vooral ook doen, zijn we ervoor gaan zorgen dat we zelf ons managementsysteem voor informatiebeveiliging op orde hadden, zodat dit gecertificeerd kon worden conform NEN 7510 en ISO 27001.
Vanuit onze overtuiging dat wij integraal en holistisch vanuit een gezond en antifragiel fundament willen werken, hebben wij informatiebeveiliging helemaal geïncorporeerd in onze dagelijkse werkwijze in het functioneel beheren en dus ook in onze informatiehuishouding. Daarom hebben wij informatiebeveiliging ook ingebakken in ons platform Saar, waarmee je eenvoudig de informatiehuishouding op orde houdt en dus ook functioneel beheren ondersteunt.
Werk je een onderdeel van de informatiehuishouding uit? Dan kan je direct aangeven welke rol dit te beheren onderdeel speelt in het voldoen aan bijvoorbeeld de AVG, de verschillende NEN-normen en het toetsingskader IGJ. In Saar verwerk je direct ook de informatiestandaarden en zibs die je gebruikt in onderdelen van jouw informatiehuishouding. Zodat je vanuit informatiebeveiligingsperspectief direct weet welke gegevens naar ‘buitengaan’ en ‘binnenkomen’ als op korte termijn ‘de poorten open gaan’ vanuit bijvoorbeeld PGO, eOverdracht en andere InZicht onderdelen.
Op de vraag van IP-Zorg naar het waarom van ons motto – de kracht van eenvoud – geven wij het volgende antwoord.
Wij omarmen, gebruiken en borgen dit motto in ons dagelijks werk omdat wij altijd alles willen begrijpen en dit vervolgens zo eenvoudig mogelijk uitdragen. Onze wereld, ons leven en ook de huidige technologie zijn – zeker als je ze nader beschouwt – complex. Je kunt deze complexiteit alleen maar doorgronden als je ‘het’ probeert te snappen. En als je ‘het’ dan snapt, dan kun je uitleggen hoe ‘het’ zit. En dat uitleggen willen wij altijd op een zo eenvoudig mogelijke manier doen. Hierdoor kunnen wij, al samenwerkend met onze klanten, sneller tot elkaar komen, elkaar nog beter begrijpen en samen oplossingen ontwerpen voor complexe situaties. En wij merken daarbij elke dag weer, zoals dit mooi door Omdenken is verwoord:
De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen vrij simpel.