Kennispartner in beeld

In deze vaste rubriek van de Nieuwsbrief van IP-Zorg belichten we telkens een Kennispartner.

Voor je bedrijf heb je een motto opgegeven. Waarom heb je voor dit motto gekozen? Hoe uit dit motto zich in je product of dienstverlening?
Al ruim 10 jaar ontwikkelt Niveo voor de Nederlandse en de Belgische markt diverse thema’s, die door middel van e-learning of e-training ingezet kunnen worden binnen diverse branches. Zorg en Welzijn, Veiligheid, Overheid en het bedrijfsleven. Zorgvuldig zoeken wij onze expertisepartners uit en realiseren samen met hen mooie thema’s met een interactief karakter en een goede didactische basis. Onlangs hebben wij ons nieuwe platform gelanceerd: Vakbekwaaminzorg.nl.
Vakbekwaaminzorg.nl is ontstaan uit vragen die wij, als e-learning ontwikkelaar kregen vanuit diverse zorginstanties op het gebied van e-learning.
Waarom is het zo’n zoektocht naar goede e-learning? Waarom is het zo lastig om thema’s per stuk aan te schaffen? Hoe kunnen we de echte experts aan het woord laten? Hoe kan men leren zonder eigen leeromgeving? Dit waren vragen die ons bezig hielden.
Samen met zorgorganisaties, vakexperts en onze eigen collega’s kwamen we tot de perfecte mix die oplossingen biedt voor al deze vragen. Zo ontstond het plan voor vakbekwaaminzorg.nl.
Ons motto is dan ook:
Niveo staat voor het ontwikkelen van passende e-learning in samenwerking met experts en relaties.

Wat is in jullie optiek het meest lastige of het grootste risico waar zorgorganisaties tegenaan lopen bij implementatie van informatieveiligheid en privacy?
Hoe komen jullie daaraan tegemoet?
Vanuit ons oogpunt als leverancier van een leeromgeving en e-learning merken we dat vooral de bewustwording van de privacy risico’s er nog niet altijd is.
Bij het uitleveren van e-learning of bij de implementatie van software moeten er gebruikersgegevens worden uitgewisseld. We komen nog regelmatig tegen dat men dit via een Excel lijst via de mail wil aanleveren. Ook als de organisatie vragen heeft, komt het nog wel eens voor dat er screenshots of lijstjes met persoonsgegevens worden doorgestuurd.
Wij proberen dit te voorkomen door vooraf met de organisatie een veilig werkproces af te stemmen en leggen uit waarom dit van belang is en dat deze procedure niet alleen met wetgeving te maken heeft maar vooral met privacy en veiligheid.
Mocht het dan toch een keer misgaan, dan verwijderen we per direct alle communicatie en maken een melding voor onze eigen interne processen. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de organisatie om dit te voorkomen. Meestal schrikt men wel een beetje van onze formele reactie, ze zijn zich echt niet bewust van de risico’s.
Gelukkig heeft onze aanpak effect en gaat het steeds beter en wordt het voor iedereen steeds meer een tweede natuur om veilig om te gaan met persoonsgegevens.

Is er iets dat je op dit moment nog heel graag naar voren wilt brengen?
Sinds 1 juni 2020 is het platform www.vakbekwaaminzorg.nl een feit. Wij zien dit platform als de verbindende factor tussen de zorgbranche en de vakexperts. Onafhankelijke partners bieden samen een uitgebreid aanbod van e-learning. Er is een breed aanbod aan thema’s (zo’n 180) van hoge kwaliteit, persoonlijk advies voor blended learning, praktijkscholing en verdiepende informatie.
Op het platform is e-learning naar eigen inzicht samen te stellen. De geïnteresseerden kunnen kiezen welke thema’s zij wensen en vervolgens betalen zij ook alleen voor die afgenomen thema’s. Dit is de kracht van dit platform, omdat er voor iedereen iets te vinden is.
Heb je bijvoorbeeld interesse in het thema veiligheid? Ga dan naar deze categorie op het platform en vindt alle thema’s die gelieerd zijn aan dit thema. Onder andere de e-learning informatieveiligheid & privacy van Privacylab.
Deze cursus is gemaakt met als doel medewerkers in de zorg te leren veilig om te gaan met vertrouwelijke gegevens. Bij vertrouwelijke informatie gaat het om persoonlijke, vaak medische, gegevens van patiënten en cliënten. Maar ook om persoonlijke gegevens van medewerkers en vrijwilligers én om bedrijfsgevoelige gegevens. Medewerkers zien niet altijd de risico’s die verbonden zijn aan het werken met deze informatie. In deze e-learning komen herkenbare praktijksituaties langs met de dilemma’s die daarbij horen. Ook privacyzaken, zoals het recht op inzage, komen aan de orde.
Bewust omgaan met vertrouwelijke informatie kan voorkomen dat in strijd met privacyregels wordt gehandeld (datalekken!) en dat zowel de betrokken personen als de organisatie schade ondervinden.
Ben je geïnteresseerd geraakt in dit platform als cursist of als expert? Laat het ons weten op info@vakbekwaaminzorg.nl.

Scroll naar boven